Tänään 24.10 juhlistetaan kansainvälisesti Yhdistyneiden kansakuntien päivää.

YK perustettiin vuonna 1945 tavoitteenaan luoda maailma, jossa ihmiset eläisivät tasavertaisina ja hyvinvoivina, ilman väkivallan ja sodan uhkaa. Tässä tavoitteessa oli ja on edelleen taustalla II maailman sodan aikaiset tramaattiset tapahtumat vuosina 1939 – 45, jolloin sodassa diktatuurit harjoittivat rasismiin perustuvaa väkivaltaa.

Hallitusten välisen järjestön tavoitteiksi asetettiin kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden, oikeudenmukaisuuden sekä ihmisoikeuksien edistäminen, missä on edelleen työn sarkaa kansainvälisten kriisien seurauksena.

YK:n toiminnan raamit on kirjattu YK:n peruskirjaan. Peruskirja määrittelee järjestön tavoitteet, keskeiset toimielimet ja päätöksenteon tavat. YK:n peruskirja astui voimaan 24. lokakuuta 1945. Kyseistä päivää on julistettu kansainvälisenä YK:n päivänä vuodesta 1948 lähtien.

Suomi pääsi liittymään kylmän sodan aikana vuonna 1955 YK:n jäseneksi.

YK:n merkitys on pysynyt vahvana koko 79 vuoden olemassa olon ajan. ”Ei ole olemassa toista maailmanlaajuista järjestöä, joka saisi kaikki maailman valtiot kokoontumaan yhteen keskustelemaan ja sopimaan yhteisestä tulevaisuudesta”, sanoo Suomen YK-liiton toiminnanjohtaja Helena Laukko.

Tiesitkö, että

  • YK:n johdolla on solmittu noin 500 kansainvälistä sopimusta eri aloilla.
  • YK:lla on tällä hetkellä 193 jäsenmaata.
  • YK:ta johtaa pääsihteeri. Vuonna 2017 toimessa aloitti portugalilainen António Guterres.
  • YK:n päämaja, samoin kuin Suomen pysyvä edustusto Yhdistyneissä kansakunnissa sijaitsevat New Yorkissa.