Koronainfo

Opetusta koskevissa järjestelyissä otetaan huomioon tartuntatautitilanteen jatkuminen ja siihen liittyvät terveysviranomaisten ohjeet niihin tulevien päivitysten mukaisesti. Nykyisiä ohjeistuksia noudattaen kaikessa Aitoon koulutuskeskuksen toiminnassa vältetään turhia lähikontakteja sekä noudatetaan hyvää hygieniaa. Opetuksessa vältetään runsaasti lähikontakteja sisältäviä työtapoja.

Ulkomaanmatkan jälkeen henkilökunnan ja opiskelijoiden tulee noudattaa myös THL:n karanteeniohjeita.

1) Opetukseen ja muuhun oppilaitosten tiloissa järjestettävään toimintaan ei saa osallistua oireisena

Opiskelijan ei pidä osallistua lähiopetukseen tai muuhun oppilaitoksen tiloissa järjestettävään toimintaan, jos hänellä on mitään sairastumiseen viittaavia oireita (oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky).

Jos henkilö sairastuu koulupäivän aikana, tulee hänen poistua koulun tiloista – myös asuntolasta. Oireisten tulee toimia paikallisten terveysviranomaisten ohjeiden mukaisesti ja olla yhteydessä perusterveydenhuoltoon ja hakeutua sieltä saatujen ohjeiden mukaisesti koronavirustestiin.

Vierailijoiden ei myöskään pidä tulla oppilaitoksen tiloihin oireisena. Muiden kuin opiskelijoiden ja henkilökunnan oleskelua oppilaitoksen alueella voidaan oppilaitoksen omalla päätöksellä rajoittaa.

Toistaiseksi vierailut opiskelija-asuntolamme sisätiloissa eivät ole mahdollisia. Opiskelijat voivat tavata vieraitaan sään salliessa oppilaitoksen ulkoalueilla ja sisätiloja tarvittaessa Lyylintuvalla.

2) Tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää

Lähikontaktien välttämiseksi turvavälien ylläpitämisen mahdollisuus turvataan järjestelyillä, joissa henkilömäärä rajataan siten, että heidän väliin jää 1–2 m.

Opiskelijaravintolaa tai muita ruokailutiloja voidaan käyttää esim. porrastetusti, jotta ruokailun aikana turvavälit säilyvät. Hyvästä hygieniasta huolehditaan ruuanvalmistuksen ja –jakelun aikana kuten aina ennenkin on huolehdittu, mutta nyt siihen kiinnitetään erityistä huomiota myös syömisen aikana.

Oppilaitoksen yhteydessä olevassa asuntolassa opiskelijat voivat asua jaetuissa huoneissa, kun kyse on pitkäaikaisesta majoittumisesta. Lyhytkestoisen majoituksen suhteen linjaukset tehdään viranomaisohjeistuksia noudattaen.

Kuljetuksissa huomioidaan tilan suomien mahdollisuuksien mukaan etäisyyksien pitäminen. Koulun kulkuvälineeseen sisään astuessa käytetään käsidesiä ja suositellaan maskin käyttöä hyvän yskimis- ja aivasteluhygienian tueksi.

3) Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Tiedotusmateriaalia jaetaan oppilaitoksessa työskenteleville, opiskeleville ja heidän läheisilleen tietoisuuden lisäämiseksi hyvistä hygieniakäytännöistä.

  • Kaikki oppilaitoksessa asioivat pesevät kätensä aina ulkoa sisälle tultaessa, aina ennen ruokailua, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin.
  • Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta.
  • Video hyvästä käsihygieniasta (THL)
  • Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.
  • Video hyvästä yskimis- ja aivastelyhygieniasta (THL)
  • Maskeja käytetään suositusten mukaisesti ja ottaen huomioon siihen liittyvät ohjeet.

Lisätietoja:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotus koronaviruksesta

Koronavirus selkokielellä (THL)

Opetushallituksen ohjeet ammatilliselle koulutukselle